#hét receptje

A hét receptje: Zöld peszto
 

A hét receptje: Zöld peszto

„Erdőben, mint szőnyeg. Csokor körül, mint gyöngyvirág. Tányéron, mint spenót. Ételben, mint fokhagyma.” Na, mi ez? Persze, hogy a medvehagyma.

-gy- -gy-

A hét receptje: Kossuth rostélyos
 

A hét receptje: Kossuth rostélyos

Nem kis dilemma, hogy ez idő tájt böjtöljünk, fogyókúrázzunk, tisztító kúrázzunk vagy ünnepeljünk. Mert mégis csak ritka, jó hosszú hétvégénk van, kerülhet valami tartalmasabb is az asztalra, pláne stílusosan, Kossuth módra.

-gy- -gy-

A hét receptje: visszahozzuk, ami eltűnt a szocializmusban
 

A hét receptje: visszahozzuk, ami eltűnt a szocializmusban

Bakszakáll, pozdor, téli spárga, szegények spárgája – ez mind a feketegyökér, ami az átkos ötvenes években még ugyancsak gyakran előfordult a falusi piacokon, s persze a konyhákon. Aztán amint fejlődött a szocializmus, úgy tűnt el. Mostanság viszont a csúcsgasztronómiában mutatkozik.

-gy- -gy-

A hét receptje: a törökök incselkedő cukorfalatja
 

A hét receptje: a törökök incselkedő cukorfalatja

Mi okozza a törököknek az egyik legnagyobb gyönyörűséget? Ne tessék félre érteni, ez egy gasztronómia rovat, mi másról is lehet szó, mint egy kis csábító finomságról. A mi asztalunk a konyhában van, ha a tálnyi édességgel netán a hálószobában kötünk ki, akkor megtanultunk lokumot csinálni.

-gy- -gy-



A hét receptje: szívderítő görög torta
 

A hét receptje: szívderítő görög torta

Az vesse rám az első követ, aki ilyen tájt csak és kizárólag szigorúan ragaszkodik a saját, szezonális gyümölcseinkhez, s az első üvegházi eper megjelenéséig legfeljebb almát eszik. Én bizony lelkiismeret-furdalás nélkül megveszem a narancsot. Tessék felháborodni, vagy velem tartani a konyhába. Netán felháborodva velem jönni, aztán megnyugodni egy szelet illatos, narancsos süteménytől.

-gy- -gy-

Év eleji gyomorcirógató receptek
 

Év eleji gyomorcirógató receptek

„Vagyok minden lében kanál, minden toron tál”- ezzel a mottóval kaptunk levelet egy kedves gasztromán olvasónktól. Olyan mosolycsalogató ízességgel s egyszerűséggel osztotta meg velünk pár konyhai kalandját, hogy úgy gondoltuk, mindenkire ráfér mostanság egy kis gyomorcirógató kedélyesség. Így az első hét receptjéből rendhagyó módon mindjárt kicsit-nagyon más és több lett. Vigyázat, csilimániás!

Keszthelyi Imre Keszthelyi Imre

A hét receptje: szilveszteri kosárkák
 

A hét receptje: szilveszteri kosárkák

Az év utolsó napján buli van. Ilyenkor nem vacakolunk ölbe terített szalvétával, késsel-villával, porcelántányérral. Jövünk-megyünk, fél kézzel felkapunk valamit az asztalról. A másik kezünkben úgyis ott a pohár.

Megyeri Zsuzsanna Megyeri Zsuzsanna

A hét receptje: karácsonyi ujjgyakorlat naranccsal
 

A hét receptje: karácsonyi ujjgyakorlat naranccsal

Meg vannak számlálva a napjaink, sőt már az óráink is. Bevásárló listával a kezünkbe tépázzuk az idegeinket meg szeretteinkét, még mielőtt egymás nyakába borulnánk a karácsonyfa alatt. Nincs más hátra, mint egy nyugtató, illatos vízfürdő. Nekünk és a narancspudingnak.

-gy- -gy-


A hét receptje: így főznek Indiában – videó
 

A hét receptje: így főznek Indiában – videó

Kezdetben vala a kínai büfé, ami aztán bámulatos sokszorozódásról és uniformizálódásról tett tanúbizonyságot. Sokan meg is untuk, és más konyhákba kezdtünk beleenni. Egyik kedvencünk lett az indiai, ami szerencsére még nem süllyedt a körúti hókuszpókusz globál etetők színvonalára. Az meg pláne tuti, amit otthon csinálunk. Most kókuszos garnélakarit.

-gy- -gy-


A hét receptje: halloweeni sütőtökpüré
 

A hét receptje: halloweeni sütőtökpüré

Lehetne leves, de nem annyira az. Nem mintha kifogásunk lenne a sütőtök levessé szublimálása ellen, csak azt tapasztaltuk, hogy minél kevesebb víz és minél több tök kerül a tányérba, annál értékelhetőbb a tartalom.

Megyeri Zsuzsanna Megyeri Zsuzsanna


A hét receptje: kacsasült orosz módra
 

A hét receptje: kacsasült orosz módra

Ha azt hisszük, hogy a narancsos kacsa a nagy francia konyha sajátja, ugyanúgy tévedünk, mint amikor a káposztás tésztával töltött kacsát originálisan a mienknek tekintjük. Ettől persze még nyugodtan sütögethetjük a magunk pecsenyéjét, amit most vörösborral locsolgatunk.

-gy- -gy-

A hét receptje: népszerű orosz desszert
 

A hét receptje: népszerű orosz desszert

Van úgy, hogy az embernek elege van a tömény édességekből, de valamivel mégis birizgálná az ízlelőbimbóit. Meg a népekét is, akik körülötte vannak, és igenis elvárnak valami desszertet a vasárnapi ebéd után. Ilyenkor jöhet az édes, mégis kicsit savanykás kanalazni való.

-gy- -gy-

A hét receptje: Hal molnárné módra
 

A hét receptje: Hal molnárné módra

„Adjatok vajat, vajat s még vajat!” Nem a pusztába, hanem a francia konyhákba kiáltotta szavait Fernand Point, a nouvelle cousin atyja, amikor éppen a világ vezető konyhaművészetének megújításán fáradozott. S bár már több mint fél évszázada az égi serpenyőkben sercegő vajra felügyel, tanácsa most is megszívlelendő. Vaj nélkül e heti fogásunk elképzelhetetlen.

-gy- -gy-

A hét receptje: narancsos csokoládéhab
 

A hét receptje: narancsos csokoládéhab

Már nagyon ígérgetik az időjárás tudorok, hogy igenis beköszönt az ősz. Akkor a mindenféle friss gyümölcsös édes nyalat helyett ránk fér egy rendes desszert is. Lehetőleg, ami csokoládés. Nagyon.

-gy- -gy-

A hét receptje: Aszaltszilvás-zöldséges csirke
 

A hét receptje: Aszaltszilvás-zöldséges csirke

Azt mondják a séfek, a csirke nekik olyan, mint festőnek az üres vászon, bármi megtörténhet vele. Hát, akkor szárnyalhat a fantáziánk, és párosíthatunk, zöldséget, gyümölcsöt, sósat, édeset, fűszereset, csak legyen hozzá csirkénk.

-gy- -gy-